TONEEL  2023

Vergeven en Vergeten


Maak kennis met de Brouwers zussen: twee bejaarde dames die geliefd zijn bij hun buurtgenoten en bekend staan om hun zoete glimlach en gastvrijheid. Wanneer hun neef Frank echter ontdekt dat er iets vreemds aan de hand is in hun charmante oude huis, raakt hij verstrikt in een mysterieus en verontrustend web van geheimen en leugens. De zussen lijken een duister geheim te verbergen, maar wat is het precies? Frank probeert de waarheid te achterhalen, maar wanneer zijn broer John - een bekende crimineel - onverwachts opduikt, neemt de situatie een onverwachte wending. Vergeven en Vergeten (Arsenicum en oude kant): een klassieke komedie met een grappig donker randje!


Cast:

Aline Brouwers (Abby Brewster) - Veerle
Burgemeester Hermans (Dominee Harper) - Kathelijn
Benny Brouwers (Teddy Brewster) - Ben
Agent Peggy Broeckx (Agent Brophy) - Vicky
Agent An Kloeck (Agent Klein) - Sabine
Martine Brouwers (Martha Brewster) - Sigrid
Ella Hermans (Elaine Harper) - Tessa
Frank Brouwers (Mortimer Brewster) - Yves

Geerts (Gibbs) - Mike
John Brouwers (Jonathan Brewster) - Valentin
Dokter Einstein - Patrick V
Agent Dirk Ostyn (Agent O’Hara) - Patrick DS
Inspecteur Roosens (Inspecteur Rooney) - Peter
Directeur Willems (Directeur Witherspoon) -  Mike 


Enkele Reacties:  • En het was geweldig


  • Het was genieten van het begin tot het einde. Hoedje af voor iedereen die er aan meewerkte! Van decorbouw tot verlichting, barpersoneel tot regie en zeker niet te vergeten de spelers!!


  • Het was super!

    Proficiat aan iedereen

  • Het was weer de moeite zenne! Super goed gelachen! en een paar keer verschoten. Altijd fijn om naar de voorstelling te kunnen komen. Tot volgend Jaar!

Woordje van de regisseur

Beste toneelliefhebbers,

 

Welkom bij de voorstelling “Vergeven en Vergeten”.

 

“Arsenic and Old Lace” – de oorspronkelijke titel van het stuk dat u te zien krijgt – werd in 1939 geschreven door de Amerikaanse toneelschrijver Joseph Kesselring. Het kende een uitgebreid succes, met meer dan 1.444 voorstellingen op Broadway (VS) en 1.337 voorstellingen in de West End (Londen). In 1959 werd het opnieuw geproduceerd in Edinburgh, in 1966 opnieuw in Londen en kende heroplevingen op Broadway in 1986 en in Londen in 2003. Het stuk werd echter het meest bekend door de filmadaptatie uit 1944 met de legendarische Cary Grant. 

Deze komische zwarte klucht draait om de excentrieke Brouwers-familie, met twee lieve tantes met de beste bedoelingen, een broer die denkt dat hij Napoleon is, en een moorddadige broer die eruitziet als Ben Crabbé. Frank Brouwers, een theaterrecensent, moet de chaos in zijn familie en de lokale politie in Zottegem onder ogen zien terwijl hij beslist of hij zijn recente huwelijksbelofte aan zijn geliefde Ella zal nakomen. 

Met de naamswijziging van de oorspronkelijke titel “Arsenicum en Oude Kant” naar “Vergeven en Vergeten” wilde ik vooral verwarring voorkomen. Bij de vorige titel zou u zich wellicht een elegante theekrans voorstellen, waar af en toe met wat gif wordt gemorst. Nu, om eerlijk te zijn, dat is ook het geval. Met de nieuwe titel hopen we uw verbeelding alvast wat verder te prikkelen. Tijdens de voorstelling zal het u zeker allemaal duidelijk worden. 

Het was heel fijn werken met de getalenteerde spelers van de Sint-Gorikskring. Een nieuwe regisseur en – als ik de spelers mag geloven – een totaal nieuwe aanpak, dat was voor de meeste toch even wennen. Naarmate de repetities vorderden, groeide het vertrouwen. De vele extra elementen die ik tijdens elke repetitie toevoegde, werden met enthousiasme omarmd en zorgden ervoor dat het bij momenten absurde sausje dat over het stuk is gegoten, volledig tot zijn recht komt.

 

Het opvoeren van een komedie zoals deze lijkt misschien niet moeilijk, het vereist aanzienlijke inspanningen, zowel voor als achter de schermen. Daarom wil ik ook graag mijn waardering uitspreken voor alle mensen die achter de schermen hard hebben meegewerkt. Ze staan zelden of nooit in de schijnwerpers, maar ze hebben ervoor gezorgd dat de acteurs die u vanavond ziet optreden, kunnen schitteren.

 

Geniet. En niet met mate.

 

Sven