December 2022   toneelbezoek

FIENTJE BEULEMANS OP 29.12.2022

Zowat 20 jaar geleden zagen wij dit stuk in de Kortrijkse stadsschouwburg met in de hoofdrol Tom Boury en met aanstekelijke liedjes die lang in ons geheugen bleven slepen: wij gebruikten ze nadien in De ingebeelde zieke van Molière, uiteraard met aangepaste tekst.

Nu werd dit stuk opgevoerd in De Steenoven te Herzele en waren we met 18 liefhebbers aanwezig.

Het stuk speelt in Brussel, waar Fientje, de enige dochter van rijke brouwer Beulemans, wordt uitgehuwelijkt aan Isidoor, enige zoon van concurrerend brouwer Meulemeester.

Maar Isidoor heeft een rivaal in de persoon van Albert Delpierre, een knappe jonge Parijzenaar die stage loopt bij brouwerij Beulemans en zijn oog heeft laten vallen op Fientje.

Voor wie kiest Fientje? En wat zullen de ouders daarvan zeggen?

Een van de grootste Belgische theaterklassiekers, geschreven in 1910 en nog steeds een echt succes.

Dit verhaal van een brave Brusselse vader rond de jaren 1900, is een subtiele mengeling van romantiek, humor, sentimentaliteit en typische ‘zwans'.

Er stond een indrukwekkende cast op het toneel : Nathalie Wijnants, Ben Rottiers, Daan Hugaert, Erik Goris, Lulu Aertgeerts, Lennart Lemmens, Elias Bosmans, Marijke Hofkens en Dirk Bosschaert.

Zij hebben het beste van zichzelf gegeven en gaven helemaal de stijl van toen weer met de kostuums van weleer en met die nostalgie en humor die van het stuk een der allerbeste komedies maken.

Van een ontspannende avond gesproken!

Zoals steeds: de afwezigen …

November 2022   Herfstwandeling

Zoals dit nu al ettelijke jaren het geval is ging op 11 november onze wandeling door en ook dit jaar met heerlijk herfstweer. De start werd gegeven aan de kerk van Everbeek-Boven. Everbeek is qua oppervlakte een zeer uitgestrekte deelgemeente van Brakel en behoorde tot aan de taalwetten van 1963 tot de provincie Henegouwen. Het is een der mooie gemeenten van de Vlaamse Ardennen met vrij weinig bewoning maar met schitterende vergezichten en mooie bossen. Bovendien is er een uitgebreid wandelnetwerk dat ons laat genieten van de prachtige natuur die in de herfstperiode een mooie kleurenpracht vertoont.

33 leden tekenden present voor een wandeling van 9,5 km op een zeer rustig tempo zodat iedereen meekon. De wandeling verliep ook gedeeltelijk op Waals grondgebied want Everbeek grenst aan Flobecq. Er waren twee stopplaatsen: een met koffie en zelf gemaakte wafeltjes en de tweede met iets hartiger. Vlak voor die tweede stopplaats mochten we een uniek schouwspel meemaken aan de rand van het bos: twee reeën die zich haastig uit de voeten maakten.

Na de wandeling ging het naar de Markt in Brakel, naar het Zwart Licht voor een aperitief en een lekker avondmaal. Zelden zo een sympathieke bediening meegemaakt: een aanrader!

Als alles volgens plan verloopt tekenen wij ook in 2023 present met een wandeling op 11 november en dit met start in Aaigem en eveneens een natuurwandeling van 9,5 km.

September  2022   Autovrij Brussel

Op de autoloze zondag trokken wij naar de hoofdstad met slechte voorgevoelens: op zaterdag regende het oude wijven maar op zondag waren de weergoden ons gunstig gezind en viel er geen drup regen, integendeel we kregen zelfs een vleugje zon. We vertrokken op parking C, op een boogscheut van het Atomium maar kwamen reeds heel wat te weten over het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met zijn 1,2 miljoen inwoners. Vooral de situatie van de nederlandstaligen kwam aan bod en hoe er nu op alle bestuursniveau’s een gegarandeerde vertegenwoordiging van Vlamingen is.

Het Atomium is en blijft toch iets bijzonder zeker als je er onder gaat staan. Via het Amerikaans theater ging het naar het koninklijk paleis van Laken om via de kanaalzone Schaarbeek te bereiken. Schaarbeek is een vat vol met contrasten: het was ooit de rijkste gemeente van België en dat is nog steeds te zien maar er zijn ook verpauperde wijken. Van Schaarbeek naar Evere met een prachtig stukje natuurgebied in een eerder residentiële gemeente maar waar allicht in de komende jaren grote veranderingen op til zijn door de aanleg van een nieuwe metrolijn. Terug naar Schaarbeek en de omgeving van het prachtige Josaphatpark waar we alles te weten kwamen over de ezels en het eerste optreden van de Rolling Stones in België. Aan het prachtige gemeentehuis van Schaarbeek  kwamen we te weten hoe de hoog oplopende ruzies in de gemeenteraad op voorhand bedisseld werden en hoe de lokettenkwestie in de jaren 70 België in rep en roer stelde. Via het piepkleine en arme Sint-Joost-Ten-Node reden we naar het centrum voor ons middagmaal in de Skievelat. Na de middag ging het via de kleine ring en de kanaalzone naar de kerk van Laken waar we een vluchtige blik konden werpen op de tentoonstelling rond kardinaal Cardijn . Een heel mooie, leerrijke uitstap met veel onbekende facetten van de hoofdstad.

Oktober 2022   Champagneweekend

Mei 2022      Sintgorikswandeling

Mei 2022      Kringeling

Nana Scott

Operation manager

Maart 2022      Rhum degustatie

Na Whisky, Gin en Trappist, was het dit jaar de beurt aan Rhum om onze smaakpapillen te verwennen.

Op de prachtige locatie Wholly Spirits kregen we eerst professionele uitleg over deze heerlijke drank, waarna verschillende soorten  werden geproeft. Dit samen, met bijhorende hapjes, zorgde voor een perfecte avond.

Met dank aan Bart.