OP STAP IN AAIGEM: ONZE 11 NOVEMBER WANDELING


 

Met een recordaantal van 46 deelnemers ging onze herfstwandeling van start aan het pittoreske kerkje van Aaigem. Even dreigden regenwolken de wandeling te vergallen maar gelukkig was het slechts een schampschot en ontwaarden we even later zelfs een streepje zon: een verademing na dagen vol regen en bijhorende tristesse.

Na een bondige uitleg over Aaigem en de bekende inwoners volgden wij de Dotterwandeling over een totale afstand van 9,2 km: overgrote deel over goed begaanbare verharde wegen en paden met slechts op het einde met de kerk van Aaigem terug in zicht wat modder.

Onderweg was er een koffiepauze ter hoogte van een mooie vierkantshoeve Ter Goten en een visvijver. Een tweede stop was voorzien aan de kerk van Heldergem met een -licht- likeurtje.

Na de wandeling konden wij terecht in het Wijnantshof te Woubrechtegem voor een aperitiefje en een lekkere spagetti.

Mooie wandeling die ter plaatse goed uitgestippeld is en tevreden deelnemers dank zij de ons gunstig gezinde weergoden. Wij zien al uit naar de volgende editie op maandag 11.11.2024!

28 oktober: Brugge

Met het maximum toegelaten aantal van 24 deelnemers verzamelden wij om 10 uur aan het station van Brugge, waar wij opgewacht werden door onze gids Mieke. Zij had in de voorbije maanden alle contacten gelegd voor deze uitstap en gaf ons meteen een korte uitleg over de stadskern van 20.000 inwoners.

Daarna vertrokken wij voor een “klassieke” wandeling met onder meer het Minnewater en het Begijnhof. Onderweg hielden we een paar keer halt voor een bondige uitleg.

Op dat ogenblik waren er nog niet te veel toeristen en ondertussen moest ook eventjes een paraplu bovengehaald worden maar dat was gelukkig van zeer korte duur.

Voor het aperitief en de hapjes had Mieke gekozen voor café Cambrinus, typisch café met wel 400 biersoorten. Hierna verlieten we de toeristenzone om slechts een paar straten verder in een oase van rust terecht te komen.
Op deze route vonden wij ook café Vlissinghe, het oudste café van Brugge waar we in een authentiek zaaltje ons hoofdgerecht opgediend kregen: een bijzonder lekkere vol-auvent.

Tijd daarna om de wandeling verder te zetten langs de mooie Brugse kanalen om in het centrum te genieten van het dessert onder vorm van een wafel in de vorm van Brugse kant.


Tijd dan om afscheid te nemen van topgids Mieke door wie we een heel ander Brugge leerden kennen: dank zij al haar voorbereidingen en kennis en gedrevenheid mochten wij een echte topdag beleven.

FIETSUITSTAP IN EN ROND GENT

Op de autoloze zondag 17 september organiseerden wij opnieuw een fietsuitstap, deze keer richting Gent. Het vertrek was in Merelbeke waar we in een rustig straatje gemakkelijk konden parkeren en onmiddellijk de natuur in fietsten. Bij het begin was het vrij mistig en moesten toch eventjes een jasje aantrekken maar in de loop van de dag werd het steeds beter. Wij kregen eerst wat achtergrondinfo over de startplaats en de nakende fusie tussen Merelbeke en Melle.

Maar Merelbeke heeft heel wat troeven met natuurgebieden als het Gentbos, de Scheldemeersen en het Liedermeerspark. Merelbeke heeft zelfs een jachthaven. Wij hielden ook halt aan de mooie Ottergembrug met daarachter de Ghelamco arena en kwamen te weten hoe die tot stand kwam.

 

 

Verder kwamen we aan de 280 hectaren grote Gentbrugse Meersen langs het jaagpad van een oude Scheldearm: op een boogscheut van Gent is dit een bijzonder mooi natuurgebied.

Tijd om daarna de stad in te duiken juist voor de Dampoort om via de zijkant van het stadhuis de Groentenmarkt en verder de Korenmarkt te bereiken. Op de Graslei genoten wij van het middagmaal om daarna via de druk bevaren Leie achter het Sint Pietersstation te fietsen. Verder kregen wij een bijzondere fietsbrug over de E40 om te belanden op het Dorpsplein van Zwijnaarde in het Gouden Hoofd. Van daar was het heel dicht bij de startplaats en kon iedereen na een goede 40 km terug naar huis.

13 augustus: Vélo musique

Hoofdorganisator Davidsfonds Zottegem nodigde Sint Goriks Kring, Ferm Velzeke, Cultuursmakers en Davidsfonds Brakel uit om dit evenement te organiseren.

De inschrijvingen werden afgesloten op iets meer dan 250 deelnemers, een onverhoopt succes. Start op de Bevegemse Vijvers tussen 9 en 10u voor een daguitstap met de fiets van in totaal ongeveer 50 km maar met tussenstops.


Eerste tussenstop was het prachtige kasteel van Leeuwergem met in het unieke lovertheater een optreden van Duo Zarza:  talentrijke sopraan Ester Verheyen begeleid op accordeon: onmiddellijk verscheen een brede glimlach bij de toeschouwers bij hemelse klanken in dit uniek kader. (Davidsfonds Zottegem)

Tweede stop was de aloude Munkboshoeve waar men op de binnenkoer kon genieten van de Zottegemse Ballroom Bogards en waar de meesten ook hun pick nic aanspraken.(Ferm Velzeke)

Ook de derde stop was bijzonder: de kerk van Rozebeke, thans atelier van de befaamde kunstenaar Johan Tahon en waar heel wat van zijn werken uitstekend tot hun recht kwamen. Sint Goriks Kring stond hier in voor de praktische organisatie.

 De muziek werd hier verzorgd door een andere befaamde kunstenaar: Jacques Vandevelde uit Wetteren bespeelde de harp en soms twee harpen, niet alleen klassiek maar ook Cold Play was hem niet vreemd. Wat een optreden opnieuw!

 

 

Van Rozebeke naar Lierde en meer bepaald de Kartuizersite: tijd voor koffie en (zelfgebakken) gebak met in een aloude tiendenschuur optreden van Fijnbesnaard: een mengeling van Folk en kleinkunst: ook hier een heel fijn optreden.(Cultuursmakers die ook zorgden voor een feilloze uitpeiling van de route)

De laatste stop voor de terugkeer naar Zottegem via de Mijnwerkersroute was de Markt van Brakel: op de zonovergoten terrassen niet alleen tijd voor een drankje maar ook gelegenheid tot smullen van varken aan het spit onder het goedkeurend oog van de reuzen en de klanken van de Brakelse beiaard. Ook de Eerste Minister en zijn jarige vader kwamen er een kijkje nemen.(organisatie Davidsfonds Brakel)



Met al de enthousiaste deelnemers was maar een besluit mogelijk: volgend jaar opnieuw: afspraak zondag 11 augustus 2024 met medewerking Sint Goriks Kring.

 29 - 30 juli 2023 Weekend Apeldoorn- Hoge Veluwe

Fietsweekend Apeldoorn – Hoge Veluwe


Met 16 vertrokken we voor een weekendje Appeldoorn en omgeving.
Enkele kozen ervoor reeds op vrijdagmorgen te vertrekken, en dus werd de stad Appeldoorn en omgeving verkend.
Op zaterdag werd er naar het paleis en park Het Loo gefietst. Het paleis werd tot 1975 door leden van de Koninklijke familie van Nederland bewoond. Sinds 1984 is het als Nationaal Museum Paleis het Loo opengesteld voor publiek en vinden er tentoonstellingen en evenementen plaats.

In de tuinen ga je 335 jaar terug in de tijd. De tuin is precies zoals de eerste bewoners van Paleis Het Loo, koning-stadhouder Willem III en koningin Mary II Stuart het wilden. 

Via Apeldoorn zochten we terug het hotel op. Sommigen kozen nog voor een zwempartijtje en na de opfrisbeurt konden we genieten van een lekker dinertje met alles erop en eraan. 

 

Na een uitgebreid ontbijt op zondagmorgen werd het park Hoge Veluwe verkend.
Dit is een nationaal park in de Nederlandse provincie Gelderland, gesticht in 1935. Het is circa 5400 hectare groot. De Hoge Veluwe is het enige nationale park in Nederland waar bezoekers een entreebewijs dienen aan te schaffen. Op de Hoge Veluwe bevinden zich het befaamde Kröller-Müller Museum. Het Kröller-Müller Museum is het tweede huis van Vincent van Gogh. Met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen bezit het museum de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Daarnaast bevat de collectie topstukken van moderne meesters als Claude Monet, Georges Seurat Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Door tijdsgebrek konden we het museum niet meer bezoeken, maar staat bij velen met stip op het verlanglijstje.

 

 

Na een lunch midden in het park konden we terug in het hotel nog nagenieten met een bakje troost en ons klaarmaken voor de terugreis. De afwezigen …….

Juni 2023: familiedag Pairi Daiza

April 2023  CC Zoetegem  

WOODY

Op 27 april hadden 15 leden een plaatsje gereserveerd in CC Zoetegem met Evelien Bosmans, Joke Emmers, Thomas Janssens, Matthias Meersman en Tanya Zabarylo.

Deze vijf kleppers zijn op zoek naar een toneelstuk en laten zich inspireren door Woody Allen. Uiteindelijk komen ze uit op “iets” rond Vincent Van Gogh en zijn afgesneden oor. Het verhaal is – zacht uitgedrukt – eerder chaotisch maar eens je door hebt dat je het verhaal moet loslaten kon je genieten van de zuiverste kolder gebracht door rasacteurs. Dit zijn immers klasbakken van het zuiverste soort en uiteindelijk is het toch ongelooflijk dat wij dit soort voorstellingen in eigen stad mogen meemaken. Het was heerlijk om die prachtige persiflages te zien maar waar begrijpelijk toch sommige toeschouwers het moeilijk mee hadden.

Wee al dat jonge volk dat aanwezig was en waarschijnlijk een samenvatting en kritiek moesten schrijven voor school!

Maart 2023   Bezoek Opera Gent

Op zaterdag 25 maart waren 25 leden present voor een rondleiding in een van de mooiste gebouwen van Gent: de opera, thuishaven van het Ballet van Vlaanderen sinds de fusie met Antwerpen.

Na een korte inleiding in de inkom en vestiaires door een enthousiaste gids Paul over het verschil tussen musical en opera liet hij ons plaats nemen in de grote zaal waar een kleine 1000 mensen kunnen plaats nemen. Al bij al telt de opera 400 werknemers waarvan een 80tal het orkest vormen en 40 personen het vaste koor vormen maar uiteraard zijn er dan wisselend de eigenlijke zangers, de technici, kleedsters en naaisters enz. Uiteraard kan dit maar in stand gehouden worden met subsidies van de Vlaamse overheid (jaarlijks 25 miljoen) want de gemiddelde kostprijs van een zitje loopt op tot 400 euro maar door de Vlaamse tussenkomst bedraagt de prijs voor een goed ticket rond de 120 euro.

Deze zaal is werkelijk prachtig en illustreert de rijkdom van de toenmalige Gentse bourgeoisie. Nadien mochten we ook het podium verkennen en de aloude technische installatie die toelaat decorstukken neer te laten. Verder verkenden wij ook de kleedkamers en aanpalende technische lokalen om via de kelders dan helemaal tot de bovenste verdieping te klimmen en de zaal vanuit dat perspectief te bewonderen en we ook een bijzonder zicht hadden op de enorme kroonluchter.

Het bezoek werd afgesloten in de enorme foyerzalen waar eens te meer de pracht van dit gebouw uit 1840 kon bewonderd worden.

Er is een renovatieproject in studie waardoor het gebouw voor meerdere jaren zal gesloten zijn: blij dus dat we dit nog konden doen. Na dit bezoek konden we nog nagenieten bij een lekker drankje.

Februari 2023   Bezoek Brussel centrum en stadhuis

OP VERKENNING IN BRUSSEL

Op 18.2.2023 waren 19 leden present voor een nieuwe verkenning van Brussel. Het merendeel deed de verplaatsing met de trein en kwamen tegen de middag op de Grote Markt. In ’t Kelderken, restaurant onder 17 eeuwse gewelven was er een eenvoudige maar door iedereen zeer gesmaakte lunch: stoemp met worst. Om 13u30 was er afspraak met gids Jan die eerst uitleg gaf over de Grote Markt, terecht uniek UNESCO werelderfgoed. Daarna wandelden we door het historisch centrum met gekende maar vooral minder bekende plaatsjes: zo konden we op een kleine 300 meter van de Grote Markt genieten van absolute stilte  enkel “verstoord” door een bende kwetterende mussen. De wandeling eindigde om 16u15 op het Martelaarsplein, op zich ook al een oase binnen een steeds drukker wordende stad.

Na een korte pauze was er om 17 u afspraak op het stadhuis van Brussel, voor een gegidste rondleiding. Sinds begin februari werden de stadsdiensten gegroepeerd in een splinternieuw gebouw en dus werd het mogelijk de verschillende zalen te bezoeken, met de zaal van de gemeenteraad, het schepencollege, het kabinet van de Burgemeester enz. Wij vergaapten ons aan de prachtige wandtapijten die elk op zich een verhaal van de geschiedenis vormden en de unieke lambrizeringen die de rijkdom van deze stad weerspiegelden. Wie het over Brussel als armtierige stad heeft zou best eens deze rondleiding doen en zal zijn idee zeker moeten herzien. Wat een pracht en praal!

Na deze rondleiding konden de deelnemers op eigen houtje nog door de stad, waar het ondanks een druilerige namiddag op de koppen lopen was.