14 januari: EEN GOED BEGIN

Wij konden 2024 inzetten met een geslaagde nieuwjaarsreceptie waarvoor 48 leden inschreven. Ideale manier om elkaar de beste wensen voor 2024 aan te bieden en al kennis te maken met het veelbelovend programma 2024.

10 februari : 

ALS DE ROOK OM JE HOOFD IS VERDWENEN


Op 10 februari 2024 mochten wij in De Steenoven te Herzele een optreden meemaken volledig gewijd aan liedjes van Boudewijn De Groot. Wij konden in mei 2023 (!) de laatste 20 kaarten bemachtigen. Telkens weer worden wij verbaasd hoe mooi de teksten van deze liedjes blijven en ook hoe ze zeer actueel blijven. In De Steenoven werden ze gebracht door een fantastische band met onder andere gitarist Marcel De Groot, zoon van Boudewijn en een ware virtuoos niet alleen op de gitaar maar ook met een warme stem. Op de drums herkenden wij zelfs een der personages uit de TV reeks Chantal.

Voeg daarbij Els Dottermans die wij niet alleen als actrice kennen maar ook blijkt te beschikken over een klare, uitstekende stem. Van Andrea Croonenberghs wisten we al langer dat ook zij een aardig potje kan zingen en ze werden aangevuld met Barbara Dex: allicht van deze drie de beste zangstem ook al zal dit voor ieder van ons een aparte appreciatie zijn.

Zij zongen echt de pannen van het dak en konden rekenen op een welverdiende staande ovatie. Na de show konden wij nog nagenieten met een drankje in de cafetaria.

 

23 MAART


ART NOUVEAU IN BRUSSEL:Op 23 maart 2024 tekenden 26 leden present op een uitstap naar Brussel.

Met de trein waren we op de middag in Brussel waar we in Brasserie Horta vergast werden op een eenvoudige maar lekkere lunch. Brasserie Horta is gevestigd in het stripmuseum en het geheel is een realisatie van de belangrijkste vertegenwoordiger op vlak van art nouveau architectuur, Victor Horta en was vroeger een magazijn.

We werden opgewacht door gids Elisabeth die ons duidelijk maakte wat art nouveau betekent: het brengen van veel licht binnen de gebouwen door glaspartijen, lichte structuur door gebruik van ijzer en staal en veel sierlijke krulletjes en gebogen elementen waarbij wel wat ambachtwerk te pas kwam.

Op onze wandeling van ongeveer 6 km wees ze ons op wat nog resteert in de binnenstad maar wij maakten ook van de gelegenheid gebruik om door het beursgebouw te wandelen: een schitterende renovatie en een aanrader voor iedereen die Brussel bezoekt.

We ontdekten ook het spiksplinternieuw gebouw van de administratie van Brussel stad: Brucity gevestigd op het voormalig terrein van parking 58 waar we met een spectaculaire lift naar boven op de 8° verdieping de skyline van Brussel bewonderden.

Op het einde was het even zoeken om voor de groep een plaatsje te vinden om af te sluiten met een drankje.

Onze gids Elisabeth was fantastisch met enorme kennis gebracht op een aangename manier en met passie en gedrevenheid voor de mooie dingen die onze hoofdstad rijk is. Tevreden deelnemers als resultaat.

21 APRIL:

OP STAP in Zottegem

ZOTTEGEM: VAN SCHOENMAKERS, STOVENMAKERS …EN BESLAGMAKERS


Onder deze titel nam regiogids Danny Delooze ons op sleeptouw in Zottegem Centrum: geen vervelende uiteenzetting met data en geschiedkundige feiten, ook niets rond Egmont maar wel met oog op wat er vroeger was en nu is: te beginnen met de Markt en de omliggende gebouwen met zaken die een aantal onder ons zich nog wel herinneren zoals de Bazar St Jozef maar waar Danny de herinnering ervan terug naar boven haalde met aloude foto’s en weetjes. Wij stapten ook even binnen in de kerk om het verhaal van de patroonheilige van de schoenmakers te kunnen situeren, hoe het beeldje van de H. Maria die Zottegem beschermd heeft van de pest hier terecht gekomen is en de details van het retabel en hoe deze details toch heel wat vertellen.

Verder ging het naar de Zavel en de Hoogstraat waar Danny aandacht had voor art nouveau en art deco. Aan het huidig administratief centrum illustreerde Danny de geschiedenis ervan aan de hand van ondergoed dat hij tevoorschijn haalde en dat daar gemaakt werd.

Wij gingen verder naar het Stationsplein met het achturenhuis en in de Stationsstraat de prachtige art nouveauwinkel van Vandezande. Onze wandeling ging nog verder naar de Hospitaalstraat met de resten van het voormalig hospitaal om af te sluiten met een drankje op de Markt.

Onze welgemeende dank aan gids Danny: ongelooflijk wat die man allemaal weet en opzoekt en dit bovendien zodanig weet te vertellen dat iedereen aan zijn lippen hangt. Die ongelooflijke gedrevenheid maakt van hem een gids uit de duizend en nu al hebben wij met hem een afspraak voor volgend jaar!

1 MEI:

KRINGELING

Ook voor niet leden:

13 MEI:

WISTERIUM


In de Vlaamse Ardennen ligt een tuin met een unieke collectie blauwe regen. Welkom in het “Wisterium” van Philippinne d’Ursel en Marc Libert. Weinig mensen weten dat er zoveel variatie bestaat.”: dit was de titel van een bijzonder mooie fotoreportage in Knack Weekend van 5 april 2023.

Deze collectie blijkt zich te bevinden in de tuinen van het kasteel van Beerlegem: normaal niet te bezoeken maar uitzonderlijk en in groep kan de tuin bezichtigd worden. In 2023 was het niet meer mogelijk maar wij waren het niet vergeten en maakten met Marc Libert een afspraak op 13 mei 2024.

Marc Libert verbonden aan de Gentse plantentuin begon 17 jaar geleden een collectie aan te leggen in “le petit potager” van het kasteel en die nu uitgegroeid is tot iets uniek in Europa met zowat 200 variëteiten en toch weinig bekend is.

Wij stonden sprakeloos te kijken naar al die variëteiten met alle kleurverschillen en bloemvormen: niet te geloven wat hier bijeen staat. Marc Libert wist ons bijna twee uur te boeien met toelichting. Onze 25 deelnemers konden dan ook tevreden terugkijken op een mooie, leerrijke avond over een “tentoonstelling” die werkelijk uniek is.

1 JUNI:

FAMILIEDAG

27/28 JULI:

WANDELWEEKEND

11 AUGUSTUS:

VELO MUSIQUE

SEPTEMBER:

AUTOLOZE ZONDAG in Antwerpen

11 NOVEMBER:

HERFSTWANDELING